Elžbietos nuotykiai » Archyvas » Kaip pasiūliusį man paskaityti pasakas žmogų pavadinau kvailiu ir pati apsikvailinau

Kaip pasiūliusį man paskaityti pasakas žmogų pavadinau kvailiu ir pati apsikvailinau

Manote, kad visos knygos skirtos vaikams iš tiesų ir yra tik jiems skirtos? Siūlyčiau persigalvoti! Visai neseniai jums rašiau apie Daniil Charms, absurdo literatūros pradininką. Lietuvoje taip pat turime absurdo literatūros rašytojų – tai Vytautas V. Landsbergis. Ne, neapsigaukite, tai ne visiems atsibodęs politikas, o jo sūnus, kuris nenorėdamas, kad jį painiotų su tėvu, 1980 prie vardo prisidėjo raidę V. Šiaip V.V.L. yra bitutė-devyndarbė – jis ir straipsnius publikuoja, ir filmus kuria, ir pasakas rašo.Būtent apie jas ir norėčiau parašyti. Viskas prasidėjo nuo to, kad kartą kažkoks pažįstamas pasiūlė paskaityti Landsbergio pasakas. Tuomet tik nusišypsojau ir palaikiau jį …kvaileliu ;) Po keleto mėnesių viešėdama Vilkijoje Juškų muziejuje gavau pavartyti Jonučio iliustruotą knygą, kuri papuolė būti V.V.L. “Obuolių pasakomis”. Va tada aš užsikabliavau…

Landsbergio pasakose iš pirmo žvilgsnio sutiksime daug visai nekaltai atrodančių gyvūnėlių ir kitokių gyvių, pvz., Angelų ar Rudnosiuką. Tačiau jei bent kiek domitės Lietuvoje verdančiu gyvenimu, atpažinsite žymių politikų ir kitų visuomenės veikėjų prototipus ar net mūsuose įvykusius įvykius iš kito kampo. O ir šiaip visi įvykiai pinasi, persipina, susiraizgo taip, kad viską atsekti galima tik pasakos pabaigoje. Ten ir obuoliai draugauja su šalna (“Obuolių pasakos”), kuri savo ruožtu turėjo krokodilą mylimąjį Afrikoje, Angelai moko žmones gyvent ir nuolat burnoja( “Angelų pasakos”), briedis įsimyli žuvį (“Briedis Eugenijus”) ir t.t.t.t.t.t.

Taigi must read:

“Obuolių pasakos”. Mano nuomone, pati geriausia ir nonsensiškiausia šio rašytojo knyga.

“Rudnosiuko istorijos”. Sako ne V.V.L. parašė šią knygą, o pats Rudnosiukas…O dar sakoma, kad Rudnosiukas ir davė pradžią šio tipo pasakų kūrimui ;) Verta paskaityt vien dėl trenktų Jonučio iliustracijų.

“Briedis Eugenijus”. Dar vienas tiek rašytojo tiek iliustratoriaus šedevras.

“Angelų pasakos”. Arkangelai Mykolas ir Gabrielius pakraus tau malkų ;)

Paskaitykit, tikrai nepasigailėsit!

Pagal šias knygas yra įrašyti ir garsiniai knygos variantai bei net sukurti spektakliai. Kaip tik šiuo metu teatrus šturmuoja “Briedis Eugenijus”.

Beje, “Arklio Dominyko meilė”, “Berniukas ir žuvėdros”, “Pelytė Zita” na ir kiti likę V.V.L. darbai tikrai skirti tik vaikams…Na arba suvaikėjusiems dėdėm ir tetom

December 4th, 2007 Randasi Velniškai įdomu


2 komentarų to “Kaip pasiūliusį man paskaityti pasakas žmogų pavadinau kvailiu ir pati apsikvailinau”

  1. Olga Sako:

    V.V. Landsbergis yra genialus. o tu, jei nesupranti , kad tai nera absurdo rasytojas, tai bent viesai nesigirtum



  2. Elžbieta Sako:

    Profile photo of Elžbieta

    idealių nėra.
    “Obuolių pasakų” viršelyje parašyta, jog tai nonsensinio tipo pasakos. Pats Landsbergis yra pasakęs, jog vienas didžiausių jo įkvepėjų yra Danilas Charmsas, kuris ir yra absurdo literatūros pradininkas. Jei žinai absurdo literatūros bruožus-pamatysi jog jie ypač dažnai sutinkami minėtuose istorijose, tad neskubėk pati viešai neigti kitų nuomonės, savosios neargumentavus ;)





Powered by WordPress | Blue Weed by Blog Oh! Blog | Įrašų (RSS) ir Komentarų (RSS).

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar