Elžbietos nuotykiai » Archyvas » Daniil Charms: “Man nepatinka kiekvienas padoriai atrodantis snukis”

Daniil Charms: “Man nepatinka kiekvienas padoriai atrodantis snukis”

Noriu jums pristatyti labai unikalų rašytoją, absurdo literatūros pradininką Daniil Charms. Tiesą sakant, net nepamenu kodėl tada paėmiau paskaityti tą mažą knygutę “Nutikimai”, tačiau vos atvertus pirmą puslapį ir paskaičius apie “žmogų, apie kurį geriau nekalbėkime” mane persmelkė šiurpuliukai. Daniil Charms – paprastumo genijus. Iš pirmo žvilgsnio trumpi jo kūrinukai atrodo labai paprasti, tačiau pakapsčius giliau…velniop tai! Nors Daniil’ui Charmsui įtakos turėjo tiek Gogolis, tiek Dostojevskis, jo kūryba nuo šių rašytojų skiriasi 180 laispnių kampu, jie skirti sarkastiškai, kitu kampu pažvelgti į įvairias gyvenimo peripetijas (tiek politines, tiek žmogaus, kaip individo). Apsakymai “Nutikimuose” perteikia 4-ojo dešimtmečio atmosferą ir buitį SSRS. Tai absurdo humoras. Charmsas teigė: „Yra dvi juoko rūšys. Vidutinis juokas – kai juokiasi visa salė, bet nepilnai. Aukščiausia juoko rūšis – kai juokiasi tik dalis salės, bet pilna jėga. Kitai salės daliai tas juokas lieka nesuprantamas. Antroji rūšis geresnė. Gyvuliams juoktis nereikia“. Charmsas sakė: „Mane domina tiktai nesąmonės (rus. „Čuš“), tik tai, kas neturi jokios praktinės reikšmės. Mano gyvenimas domina tik savo kvailoje formoje“.Trumpai apie Charms’o biografiją

Daniilas Ivanovičius Juvačiovas (1905 – 1942) dar mokykloje susigalvojo pseudonimą Charmsas (kurio daugybė formų – Charmsas, Chormsas, Čarmsas, Chaarmsas, Šardamas, Charmsas–Dandanas ir pan. – sutinkamos jo kūriniuose). Kiek dabar pamenu, “Nutikimų” gale dar buvo pridėtos ir rašytojo dienoraščių ištraukos. Charms’ą paskutiniaisiais gyvenimo metais kankinusi nemaža depresija, mat 1931 m. jis buvo suimtas ir ištremtas į Kurską. Jo eilėraščiai tik dukart buvo spausdinti Poetų Sąjungos rinkiniuose. Po to jam nebepavyko išspausdinti daugiau nieko. Yra duomenų, kad apie 40 Charmso kūrinių buvo paruošta spaudai, tačiau suprasdamas savo pastangų beviltiškumą, po 1928 m. jis nedarė nieko, kad jo kūriniai (tie, kurie skirti suaugusiems, o ne vaikams) būtų išspausdinti. 1937 metais jam su žmona net tenka pabadauti. Tačiau Charms’as nenustoja rašęs. Nors jo darbai niekur nespausdinami, jis dirba itin intensyviai. 1937 vasarą net jo vaikams skirti eilėraščiai nustoti spausdinti. Netrukus jis vėl buvo suimtas, bet greitai paleistas. Savo išvaizda jis irgi panašus į keistuolį. Karo pradžioje dėl savo keistos aprangos jis net buvo įskųstas kaip vokiečių šnipas. Paskutinius savo gyvenimo mėnesius Charmsas praleido kalėjime. Manoma, kad areštuotas 1941 m. rugsėjį, Charmsas buvo pripažintas nepakaltinamu ir išsiųstas prievartiniam gydymui į psichiatrinę ligoninę, kur mirė, greičiausiai nuo bado, 1942 m. vasario 2 d.

Beje, Daniil Charms nekentė vaikų. Štai, ką jis apie juos rašo: “Naikinti vaikus – žiauru. Tačiau kažką su jais gi reikia daryti!”. Apskritai Charms’ui budingas įdomus požiūris į viską: “Kas yra gėlės? Moterų tarpkojai kvepia daug geriau. Visa tai yra gamta, todėl nei vienas neišdrįs piktintis mano žodžiais.”, ” Aš žmonėms padedu, jie kartoja mano žodžius, stebisi mano poelgiais, tačiau pinigų man neduoda. Kvaili žmonės! Duokite man kuo daugiau pinigų ir pamatysite, kaip aš būsiu tuo patenkintas.”

Lietuvių kalba yra išleistos dvi Daniil Charms knygos “Nutikimai” ir “7 katės” (tai beje kūrinukas skirtas vaikams) ir netgi Oskuro Koršunovo teatro pastatyti keli spektakliai – tai “Senė” ir “Ten būti čia”.

Remtasi savo galva ir šiuo tinklapiu (ten pateikta dar platesnė informacija, jei sudominau, būtinai perskaitykite)

Keletas apsakymų iš “Nutikimų”:

Nutikimas

Kartą Orlovas persivalgė grūstų žirnių ir numirė. O Krylovas, sužinojęs tai, irgi numirė. O Spiridonovas numirė savaime. O Spiridonovo žmona nukrito nuo bufeto ir taip pat numirė. O Spiridonovo vaikai nuskendo kūdroje. O Spiridonovo senelė prasigėrė ir nuėjo šunkeliais. O Michailas nustojo šukuotis, ir jį apniko piktšašiai. O Kruglovas nupiešė ponią su botagu rankoje ir išsikraustė iš proto. O Perekrestovas telegrafu gavo 400 rublių ir taip pasipūtė, kad jį ištrenkė iš darbo.

Geri žmonės, bet nemoka susitvardyti.

Išvirstančios senės

Viena senė dėl per didelio smalsumo išvirto pro langą, nukrito ir užsimušė. Pro langą išlindo kita senė ir ėmė žiūrėti žemyn į užsimušusiąją, bet dėl per didelio smalsumo taip pat išvirto pro langą, nukrito ir užsimušė.

Paskui pro langą išvirto trečia senė, paskui ketvirta, paskui penkta.

Kai išvirto šeštoji senė, man nusibodo į jas žiūrėti, ir aš nuėjau į Malcevo turgų, kur, šnekama, vienam neregiui padovanojo megztą šaliką.

Keturi pavyzdžiai, kaip nauja idėja apstulbina jos priimti nepasiruošusį žmogų

I

Rašytojas: Aš rašytojas.
Skaitytojas: O mano galva, tu š…das!
(rašytojas keletą minučių stovi sukrėstas šios naujos idėjos ir krenta negyvas. Jį išneša.)

II

Dailininkas: Aš dailininkas.
Darbininkas: O mana galva, tu š…das!
(dailininkas tuojau išbalo kaip drobė, \ ir kaip nendrelė susvyravo\ ir netikėtai galą gavo\ jį išneša)

III

Kompozitorius: Aš kompozitorius.
Vania Rubliovas: O mano galva, tu šūdas.
(kompozitorius taip ir susmuko sunkiai alsuodamas. Jį netikėtai išneša)

IV

Chemikas: Aš chemikas.
Fizikas: o mano galva, tu šūdas.
(chemikas daugiau nepratarė nė žodžio ir sunkiai nuvirto ant grindų)

Jei norite paskaityti daugiau jo kūrinių, prašom lietuvių kalba: Ištrauka iš “Nutikimų” (pdf), dar “Nutikimų”

Įdomi “Nutikimų recenzija”

December 2nd, 2007 Randasi Velniškai įdomu


3 komentarų to “Daniil Charms: “Man nepatinka kiekvienas padoriai atrodantis snukis””

  1. freespirit Sako:

    iš tų kelių apsakymėlių galiu pasakyti, kad jis tikrai buvo trenktas.



  2. puikioji Sako:

    mes vaidinom charmsa mokykloj. gerai buvo :)



  3. ElzbietaI Sako:

    puikioji> šakės, kaip pavydžiu! Pas mumi mokyklos teatre tik "eglę žalčių karalienę" ar banalias paauglių istorijas stato :'(





Powered by WordPress | Blue Weed by Blog Oh! Blog | Įrašų (RSS) ir Komentarų (RSS).

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar