Elžbietos nuotykiai » Archyvas » Susipažinkite su talentingiausiu 19a. asilu

Susipažinkite su talentingiausiu 19a. asilu

Susipažinkite su talentingiausiu 19a. asilu – Lolo.

Frėdė ir Lolo

Kaip tik tuo metu ėmė užgimti įvairios naujos modernizmo srovės. Asilo pieštas paveikslas “Saulėlydis virš Adrijos” (1910) buvo parduotas už 400 frankų ir kabėjo šalia tokių genijų kaip Pikaso. 

Saulėlydis virš Adrijos (1910)

     Istorija prasideda viename seniausių Monmarto kabaretų Lapin Agile. 1903 jį nusiperka Aristide Bruant ir pasamdo vadybininką Frederic Gerard, kuri visi vadino tėveliu Frėdė (father Frédé). Tėvelis Frėdė turėjo gerą humoro jausmą, vesdavo vakarus kabarėte, kartais pats užtraukdavo kokią dainą. Tėvėlis buvo toks pokštininkas, kad to meto bohemai ir visam naujam meno judėjimui iškretė tokį pokštą, kurio, manau, nei vienas nepamiršo. 
     1910 metais Indpendent Salon galerijoj buvo eksponuojamas ir to meto kritikų išliaupsintas tapytojo Joachim-Raphaël Boronali paveikslas “Saulėlydis virš Adrijos”, kurį kažkas net nusipirko. Tiesa, tas kažkas turėjo gerokai išrausti, kai kitas kažkas atsiuntė anoniminį laišką, kuriame buvo parašyta, kad “Saulėlį virš Adrijos” nutapė tėvelio Frėdė asilas Lolo, kuriam į nasrus tiesiog buvo įkištas teptukas, tiesiai prieš Lapin Agile duris. Boronalio pavardė sudaryta sukeitus skiemenis iš Ariboron, kas reiškia…asilą.

 

December 28th, 2007 Randasi Velniškai įdomu


Komentarai uždrausti



Powered by WordPress | Blue Weed by Blog Oh! Blog | Įrašų (RSS) ir Komentarų (RSS).

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar